13 - 14 maj

Sommaraktiviteter

Litteraturlista

Syftet med Föreningen Svenskt Vin

Föreningen Svenskt Vin finns för dig som vill ha en gemenskap kring frågor som rör odling av vindruvor och tillverkning av vin. Föreningen välkomnar alla vinodlare och övriga vinintresserade, alltifrån stora odlare med kommersiell ambition till dig som bara vill ha några plantor i trädgården för att det ser trevligt ut.

Att odla vin på friland i Sverige är en utmaning men det är möjligt och det går också bra att göra goda viner av druvorna men det krävs både entusiasm och kunskap. I föreningen arbetar vi med att sprida kunskap och erfarenheter mellan medlemmarna dels på denna hemsida men också genom nätverk, medlemsblad och ett årligt möte. Viktigast är kanske ändå att man genom föreningen lär känna andra odlare.

Vid årsmötet erbjuds deltagarna föredrag och studiebesök hos lokala odlare och vi anordnar också en vinbedömning med erkända oberoende domare där inlämnade viner betygsätts enligt en internationell skala. Visste du att enstaka svenska viner redan nått ända upp till guldmedaljkvalité vid dessa bedömningar? Alla deltagare får sedan möjlighet att provsmaka vinerna och har också chansen att få odlaren/vinmakaren bakom rosade viner att kanske avslöja sina knep.

Föreningen driver också en opinion för att främja vinodling i Sverige. Den senaste tiden har frågan om att tillåta gårdsförsäljning av vin varit i fokus. Idag kan man ibland köpa svenska viner gjorda av svenskodlade vindruvor på systembolaget, men vi anser att gårdsförsäljning är en nyckelfråga för att utveckla en svensk kommersiell vinodling kopplad till turism. Andra viktiga områden som kunskapsutveckling/forskning kring sorter, sjukdomsbekämpning mm är också frågor där föreningen försöker engagera sig.

Att odla vin ger redan det en skön känsla och att dricka sitt eget vin från dessa druvor är stort! Med Föreningen Svenskt Vins gemenskap kan du lyckas.

Styrelse 2016/2017

Ledamoter:
   Maria Herneke Walter  0733-44 65 27
   Bengt Åkesson

Annonser och artiklar till tidskriften Vinpressen. Maila till Ann Reeder, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Webmaster

Gutevin

120x60_6_etc

======================

Vingården i Klagshamn

Plantor, utrustning mm. Länk till hemsidan.
________________

Hallant